VEURE LA BOMBA DEL NOVENARI o SENTIR LA BOMBA DEL NOVENARI
S’aplicava a qui tenia por o que s’esvera per poca cosa. Aquesta dita va néixer pels volts de 1893 arran de la bomba del Liceu. Pocs dies després del fet del Liceu, a la parròquia de Santa Maria de Manlleu quan se celebrava el novenari d’ànimes, amb l’església plena de gom a gom, una criatura d’uns 2 anys se li va encendre la roba mentre jugava amb una capsa de llumins que li havia deixat la seva mare perquè s’entretingués. Molta gent al veure la foguerada es va espantar i va començar a córrer cap a fora de l’església.
A UN MAL PAS ENVIAR-HI UN FRARE
S’aplicava a qui tenia un compromís de difícil resolució. Aquesta dita és nascuda de la boca de Fra Bernadí al 1640 quan la Generalitat de Catalunya va enviar-lo cap a Madrid per protestar contra l’ofensa que perpetrava l’exèrcit d’Espanya quan varen envair Catalunya.
MÉS GRAN QUE LES TRES FÀBRIQUES
S’aplicava per elogiar la grandària d’alguna cosa. Aquesta dita ve de la fàbrica que hi havia hagut fins fa poc a tocar al camp de futbol. Era una fàbrica tan gran que hi acollia tres empreses diferents, “cotofil S.A.” “Filtex S.A.” i “Fills de B. Salami” en que s’alimentaven de la mateixa força hidràulica.
SEMBLAR UNS RENTANTS
S’aplicava a les xafarderies i a les tertúlies de taverna. Aquesta dita ve de principis de segle XX de quan les dones anaven fins al canal a rentar la roba i mentre feien la bugada aprofitaven per conversar sobre les seves coses.
SER MÉS LLARG QUE DE CAN TRONA A CAN BONET
S’aplicava per anomenar una cosa molt llarga. Aquesta dita ve de que antigament els dos punts més llunyans d’una banda a l’altra de la vila eren can Trona situat al carrer defora i Can Bonet situat a l’altra banda del riu.
SEMBLAR LA VIROLA D’EN TADAI
S’aplicava a qui no parava mai quiet. Aquesta dita bé d’una Virola o ruleta que tenia en Tadai els diumenges a la plaça i que tenia molt d’èxit D’aquí la frase “la virola d’en Tarai que no para mai”.
NI LA JOVE DE CAN PUGET
S’aplicava a quan es volia elogiar a una noia per l’elegància en la forma de vestir. Aquesta dita ve a causa de la família Puget que era una família benestant i vestia amb la millor roba.
SEMBLAR EN BASSIVA
S’aplicava a la gent de perfil prim i amb cara de malalt. Aquesta dita fa referència a en Bassiva un personatge manlleuenc amb aquestes mateixes característiques.
NO EN TÉ NI PER A LA CADIRA DE MISSA
S’aplicava a qui anava curt de diners o a una persona pobre. Aquesta dita fa referència a que antigament quan la gent anava a l’església havia de pagar 5 cèntims per a poder seure.
SEMBLAR UN ESTAFERM
S’aplicava a aquelles persones que tenien poca mobilitat o que s’estaven molta estona a un mateix lloc. Aquesta dita fa referència als ninots que normalment eren fets de fusta i servien perquè els cavallers de l’edat mitjana s’entrenessin per als combats.