EL ROURE DE MAIANS

El roure de Maians va néixer el segle XVI i és l’últim exemplar de la roureda que fa 450 anys arribava fins el casc urbà de Manlleu. Aquest roure llegendari va morir a causa del gran pes que havia de suportar i l’acció que els corcs havien dut a terme, degut a la seva avançada edat.

Aquest roure havia estat examinat abans de la seva caiguda i se li havia col·locat una capa de formigó i pedra per afavorir-ne una millor consistència.

El roure de Maians va ser restaurat per l’ajuntament de Manlleu el març de 1992. Es va col.locar una placa davant del roure que diu:

“ROURE DE MAIANS
450 anys de vida aprox.
Restaurat per
l’ajuntament de Manlleu
març de 1992”

 

Actualment la soca del roure de Maians és un record de l’antiga roureda i un punt de referència de la geografia manlleuenca.

     MONÒLIT EN RECORD DE JOSEP SALA


Situat en la trajectòria que segueix la línia del terme número 22 al terme número 23 i a pocs metres de distància de l’ermita de Puig-Agut (“Lurdes”), hi ha un recordatori que diu:

“Avui és més que ahir.
Ahir és mai més.
En record de Josep Sala”.

La placa en memòria de Josep Sala està col·locada sota una alzina, en el punt més alt de l’altiplà on es troba. Des d’aquest punt s’aprecia una vista de la vila de Manlleu en la seva totalitat.

    MONÒLIT EN MEMÒRIA DE JOAN DELGAR

Situat al costat de la carretera comarcal Manlleu-Torelló, prop de Sant Jaume, hi ha un monòlit de pedra que dóna testimoni del lloc on el 12 de setembre de 1936 va ser assassinat, víctima d’un atac anarquista, el manlleuenc Joan Delgar i Busquets, en el marc de la guerra civil espanyola.

Originàriament, en el punt més alt del monòlit s’alçava una creu. Actualment no es troba col.locada al seu lloc.
La inscripció gravada en el monòlit diu:

“E. P. D.
Dn Juan Delgar
caído en este lugar
el día 12-9-1936
Caminante
medita y ora” 

CREU DEL CRIM DEL MAS REIG 

Situada en la trajectòria que segueix la línia del terme número 6 al terme número 7, hi ha una creu amb una incripció gravada que diu.

 “Dolors Valencia y Gorchs
Mort assesinada en aquest lloc
lo dia 13 de maig de 1920
a la edad de 22 anys
Pregueu per ella”

La creu de la morta, com és coneguda popularment, recorda on va ser assassinada Dolors València i Gorchs el 13 de maig de 1920. La jove era filla del mas Reig.

La història conta que un mosso veí enamorat de la jove, en ser rebutjat per ella el seu amor, la matà mentre aquesta es dirigia a la parròquia de Sta. Maria per assistir a la missa de primera hora del matí. L’autor del crim no arribà a anar a la presó, perquè el poble el matà a ell quan intentava fugir pel pont de Can Molas.

Aquesta és la trista història a la que fa referència la inscripció de la creu sobre la jove de 22 anys que morí assassinada el 1920 als afores de la nostra vila.

    SANT RAFAEL, CAMÍ DE SANT JAUME

A pocs metres de distància de la carretera comarcal Manlleu-Torelló, hi ha un monòlit de pedra que assenyala en direcció a Sant Jaume. El monòlit es troba al costat dret de la carretera en direcció a Torelló.

Dins del monòlit s’aprecia la petita figura esculpida de Sant Rafael. Col·locat al costat del camí de carro que condueix a l’ermita de Sant Jaume, Sant Rafael indica la direcció als caminants i els dóna sort en el trajecte.

    INSCRIPCIÓ ALEMANYA

Situada al costat dret de la carretera comarcal Manlleu-Vic en direcció a Vic i en la trajectòria que segueix la línia del terme número 59 al terme número 60, hi ha una inscripció alemanya gravada en un monòlit de pedra. La pedra és de forma semblant a la dels termes, però de dimensions més grans.

Gravada en llengua alemanya, la inscripció va ser realitzada pels familiars i amics dels alemanys que van morir en les nostres terres durant la guerra civil espanyola (1936-1939). La inscripció diu així:

“Hier sterben
am  4. 2. 1939
unser _____
*20. 4. 194_
im Kompte Für ein
nationates Spanien”
Aquí van morir
el 4. 2. 1939
els nostres _____
*20. 4. 194_
en honor a la
nació d’Espanya

Degut al desgastament produït pel pas dels anys, no es poden identificar alguns mots o nombres. No obstant, es pot interpretar que la primera part deia <<aquí van morir els nostres companys>>.

L’última part de la inscripció ens informa que els familiars i amics dels alemanys morts van venir els anys quaranta, tot i que és impossible determinar-ne l’any amb exactitud.

CREU DEL CAMÍ DEL CINGLE

Situada en el barri de Vistalegre i, concretament, en el camí del Cingle, hi ha un monòlit de tipus monumental que representa l’expansió de la vila a l’altra banda del riu Ter. Aquesta creu va ser aixecada l’any 1962. Prèviament n’havia estat aprovat el projecte, escrit el novembre de 1961.

La inauguració de la creu del camí del Cingle a principis de la segona meitat del segle XX va commemorar el creixement de Manlleu pel sud de la vila. Es va formar un nou barri, l’origen d’un sector actual de la població manlleuenca.

Originàriament, la creu del camí del Cingle estava formada per dues parts: el monòlit de pedra, que és el que avui es conserva; i la creu de ferro forjat pròpiament dita, que es trobava en el punt més alt del monòlit i que actualment no es troba col·locada al seu lloc.

Aquest monòlit es troba alineat amb l’eix del passeig de Sant Joan, la qual cosa fa que sigui visible des de la llunyania d’aquesta via.

*El treball de termes i fites ha estat realitzat i cedit per la Neus Generó i Boix

joieria-rellotgeria-gaja-manlleu-osona