Anterior Índex Següent

Tot i que aquesta anècdota pot semblar més una llegenda urbana o un acudit que no pas una realitat, he decidit incloure-la en aquesta recopilació. De fet ens asseguren que es una història real passada a Manlleu i m’ha estat explicada per diferents veus, jo ja des de ben petit l’havia escoltada.

Corria cap als anys 50 quan a la fàbrica de can Roqué en plena producció se’ls va espatllar una màquina. Preocupats perquè no podien tenir una part de la producció parada, varen avisar a un mecànic de la mateixa fàbrica perquè es fes càrrec de la reparació. Havien passat ja dues hores de batallar amb la màquina i no hi havia manera de poder veure d’on provenia l’avaria. Passava l’estona i la màquina seguia parada. Al veure que no se’n sortirien varen decidir avisar a un conegut mecànic del poble. Aquest mecànic només arribar va fer una ullada a la màquina, va agafar un martell i va donar un petit i màgic cop a un lloc precís, un cop al lloc oportú i la màquina es va posar en moviment.

Al cap de pocs dies, el mecànic es va presentar a la fàbrica per tal de cobrar la factura, un total de cinquanta pessetes per la feina i desplaçament. L’encarregat de la fàbrica, al veure la factura li fa saber la seva disconformitat en relació entre el preu i l’estona de reparació, quan tot seguit s’inicià la següent conversa:

– Com pot cobrar-me cinquanta pessetes per un desplaçament de 30 minuts i per un cop de martell a una màquina? Això és desfasat.

– A veure, quanta estona han estat vostès per arreglar aquesta màquina?

– Doncs, unes dues hores.

– Varen aconseguit arreglar-la?

– No.

– Quanta estona va estar aquesta màquina parada?

– Unes dues hores i mitja, cap a tres.

– Molt bé, doncs ara faci vostè el càlcul. Quanta estona de feina ha perdut el vostre mecànic, i quan heu perdut de benefici tenint aquesta màquina parada.

L’encarregat en veure que es quedava sense arguments no va tenir més opció que donar-li la raó al mecànic.