Anterior Índex Següent

IGNASI MÁS i GÜELL va néixer a Manlleu el 1867. Era conegut pel renom d’Ignasi Paleta.

Mestre contractista, aparellador i constructor, dels molts edificis de la vila entre els que cal destacar les següents cases, carrer de Sant Domènec nº 9 (1923),carrer del Pont núm. 51 (1924), carrer del Pont núm. 18 (1924),carrer del Pont núm. 36 (1924), carrer del Pont núm. 17 (1924).

Va crear una gran varietat d’estils arquitectònics, i amb presència del modernisme, tot i que és un dels estils més mancats a Manlleu, el nucli de màxima presència a Manlleu de l’estil el podem trobar al carrer del Pont. La primera més significativa és la Fonda Magí al número 49, construïda pel mestre d’obres Josep Illa, essent Ignasi Más el contractista. És una de les poquíssimes cases modernistes (actualment està en mal estat de conservació), a la façana de la qual podeu veure imatges religioses i innovacions florals gravades a la pedra.

La casa més representativa del modernisme a Manlleu es situa a Vista Alegre, construïda també per Josep Illa. És una propietat privada construïda el 1907, i no es troba en gaire bon estat de conservació. Va ser alcalde a la segona dècada del segle (1910-1920), i va destacar en la millora de l’enllumenat públic, millora i reforma del clavegueram públic, i millora de la sanitat a l’escorxador municipal, entre d’altres.

Va morir el 1927.