Anterior Índex Següent

Que en una guerra ningú hi guanya, és ben sabut per tothom, i Manlleu també n’ha sofert les conseqüències.

Ens explica l’historiador manlleuenc i autor de diversos llibres, l’Esteve Gaja, en un recull de d’articles que a la guerra de Cuba, iniciada l’any 1898 hi varen perdre la vida fins a 33 manlleuencs. Aquesta era una xifra molt elevada, si es té en compte que aleshores la vila manlleuenca comptava amb poc menys de cinc mil habitants.

Quant a la Guerra Civil espanyola, ocorreguda entre el 1936 i el 1939, els manlleuencs que varen perdre la vida per a diferents causes foren uns 116, 35 dels quals varen ser assassinats pels anarquistes en els primers mesos de la guerra, 2 més varen ser morts al front lluitant amb els franquistes. Una cinquantena més varen morir lluitant en el bàndol republicà. 12 més varen ser víctimes del bombardeig comès per l’aviació rebel el dia 2 de gener de 1939, i 17 manlleuencs més varen ser executats per sentència del Consell de Guerra tot just acabada la Guerra.

Val a dir que a part d’aquests 116 manlleuencs s’han de comptar també aquells manlleuencs que per circumstancies alienes a la guerra varen traspassar, ja sigui per culpa de les malalties, la manca de medicaments, o que durant la guerra varen desaparèixer i no varen tornar mai més a la vila manlleuenca, d’aquest darrers es fa del tot impossible quantificar una xifra concreta de quants manlleuencs eren.

El 1809 durant la guerra del francès varen morir 360 manlleuencs quan el cens de la vila era d’un miler i mig.