Anterior Índex Següent

JOSEP SANGLAS i ALSINA nascut el 22 de gener del 1874, pertany a una nissaga d’industrials d’entre aquella colla que a mitjan de segle passat enlairaren la indústria manlleuenca.

Cursa el segon ensenyament a Vic i s’incorpora després a la indústria familiar que es situada aleshores, a la fàbrica que avui encara es coneix amb el nom de Can Sanglas per haver estat construïda el 1840 pel seu avi en fer-se el canal.

El 1901, arran dels cèlebres esdeveniments coneguts amb el nom d’ <<els fets de març>> es trasllada a viure a Barcelona, però no es deslliga pas de la vida manlleuenca a la qual continua sempre més vinculat venia cada any a la vila, fins a les seves darreries, a passar temporades i a participar tothora de les inquietuds locals.

El seu esperit manlleuenc el du a constituir-se en generós mecenes de les mes diverses activitats i institucions. A la seva magnanimitat es deu la fundació del Patronat Cultura, el 1930, que no sols sufragà íntegrament sinó que també mantingué esplendorosament. Igualment a ell es deu, almenys en gran part, la construcció , el 1935, el camp de futbol de l’Agrupació Esportiva i Cultural, que en aquell temps tant enaltí l’esport de casa nostra.

En la dècada dels anys 40, època de reconstrucció, cedeix un solar al carrer de Sant Domènec, per a l’edificació del temple de les Germanes Carmelites de la Caritat a condició que sia obert al culte públic i que es dediqui a Sant Josep. Així mateix sufraga el ric impotent altar del Santuari de la Mare de Déu de la Gleva.

Industrialment, tot i traslladar-se, el 1908, a la conca del Llobregat, en l’esdevenir-li minsa la fàbrica de <<Can Sanglas>>, continua sempre interessat en la vila i és un dels socis fundadors i president perpetu de la S.A. Serra, a la qual dóna gran volada. Igualment participa en altres societats i indústries locals.

Manlleu ha honorat aquest patrici posant el seu nom a una plaça.

Morí el dia 2 de juliol del 1952.