Anterior Índex Següent

Jaume Ramon Mercader del Río Hernández, de mare manlleuenca, va néixer el 7 de febrer de 1914 i va morir a La Havana, el 19 d’octubre de 1978. Ja de molt jove va viure la política des de molt a prop, ja que la seva mare, la Sra. Caritat Mercader, que des del 1936 era agent secreta del Kremlin, i quan en Ramon Mercader comptava amb tan sols vint-i-dos anys ja el va reclutar per fer d’espia.

Ramon Mercader va ser militar polític i marxista leninista català. Va formar part del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), on també va participar a la Guerra Civil Espanyola. Va ser també membre de la GPU (policia política) de la URSS fins que va ingressar als serveis secrets soviètics. Al poc temps es va arribar a infiltrar dins els cercles trotskistes a París, fins que el NKVD soviètica (Comissariat Popular d’Assumptes Interns) li va assignar la complicada tasca d’eliminar Trotsky. Era el 1939, sota el fals nom de Jaques Mornard i fent-se passar per un acomodat comerciant, va arribar a la ciutat de mexicana de Coyoacan per tal de portar a terme la missió que li havia estat encarregada. Aquesta, però, no seria pas una feina fàcil ja que Trotsky sabia que Stalin el volia eliminar i és per això que l’ex-polític revolucionari estava envoltat per molta vigilància. Ramon Mercader se les va haver de enginyar per tal d’agafar confiança, dins els cercles trotskystes. La seva tàctica va consistir a conquistar una de les secretàries privades de l’exrevolucionari i en poc menys d’un any guanyar-se la confiança del cercle trotskysta. El dia 20 d’agost de 1940 va aconseguir entrar a la residència de l’ideòleg revolucionari, mentre aquest llegia un escrit que el mateix Ramon Mercader li havia lliurat personalment. Un cop de piolet al cap va acabar amb la vida de Trotsky. La ferida va ser mortal i Ramon Mercader, que va ser detingut en el mateix instant pels guàrdies de seguretat de Trotsky, sobrevivint les brutals agressions rebudes per part del guàrdies, ja que per tal de reduir-lo varen destrossar-li el crani amb els mànecs de les seves armes, un cop ja recuperat, va ser comdemnat a vint anys de presó. Varen haver de passar tretze anys, ja que no va ser fins al 1953 per esbrinar la veritable identitat de Ramon Mercader.

El 1960 va sortir en llibertat i va viatjar cap a la Unió Soviètica, on va viure durant una temporada. Més tard es traslladà a Txecoslovàquia, fins a arribar a Cuba, on va passar els darrers dies de la seva agitada vida. Un cop traspassat, el 1978, va ser portat a Moscou, i amb el nom de Ramon Ivanovich López i va ser enterrat al cementiri de Kunysevo, on disposa d’un lloc d’honor al museu dedicat a la KGB. El 1961 va ser condecorat amb el títol d’Heroi de la Unió Soviètica.