Anterior Índex Següent

Maties Roca i Soler, germà de l’anterior, és una de les figures que més alt ha posat el nom de la Vila en el camp de la indústria.

Nascut el 5 de setembre del 1885 s’inicia com a manyà en el taller familiar, creat el 1830. Més tard, cercant una major volada, amb el seu germà Martí emprèn la gran aventura d’anar a França per ensinistrar-se en la fundició d’elements calefactors. Als nou mesos, el dia de la Puríssima del mateix any 1913, tornaven els germans Roca amb la idea de crear, com així fou, la primera fàbrica de radiadors del país -la primera en el temps i la primera en importància.

Per raons geogràfiques el 1917 es trasllada a Gavà on, amb els seus germans, funda els Talleres Roca que el 1929 passen a ésser la raó social Compañía Roca Radiadores, S.A..

Home energètic, emprenedor, superdotat en la direcció industrial figurava en els consells d’administració de moltes importants indústries, tot i que el seu nom no figurés en els nomenclàtors oficials. En morir, la Companyia Roca Radiadores S.A., de la qual era president i director, disposava de amb no menys de 2.600 treballadors.

Maties Roca i Soler, malgrat l’absència, es considerà sempre com un bon manlleuenc, venia cada any, afavoria múltiples iniciatives i acudia en socors de moltes necessitats, que cobria sense fer-ne escarafalls, amb esperit de gran senyor, amb esplèndida generositat i amb enorme simpatia.

Morí el dia 8 d’octubre del 1959.